donderdag 28 oktober 2010
Nieuwe foto's van de CvI Zondag in Joshua Tree National Park
Groepsfoto bij Cuyamaca College
De rest van de foto's, die de Amerikaanse fotografen maakten, vind je op HIER
maandag 25 oktober 2010
Kennisnet diner in Anaheim
Foto's van College bezoek op 11 oktober
We werden bijzonder gastvrij ontvangen (Thank you, Dana and your colleagues!) en hebben tijdens de lunch met diverse collega's van het College kunnen doorpraten over onze 'focusvraag'. Een rondleiding over de campus maakte het bezoek af.
Voor foto's van ons bezoek kijk HIER
Ik verwacht nog een link naar de foto's die door de College fotografen zijn gemaakt.
zondag 17 oktober 2010
Afsluiting Educause
Ik moet toegeven dat ik na de discussie onderweg naar het eten en ook nog tijdens de lunch overtuigd raakte van het bijzondere aan deze vrouw. Als presentatie vond ik het niet spannend, niks nieuws inhoudelijk, geen flitsende powerpoint of filmpjes, maar het strakke beeld van educause met het jaartal.
Wat was er dan wel speciaal?
Wel om te beginnen zette ze een aantal zaken sterk op een rijtje (zie de blog van Ellen). Maar wat toch wel bijzonder was, was dat ze zich kwetsbaar opstelde, aangaf wat haar fouten waren geweest en hoe ze had geworsteld met ict en onderwijs en tot de conclusie was gekomen dat het ondersteunend, maar wel van wezenlijk belang was. Ook had ze vanaf dag 1 aangegeven dat haar CIO deel uit moest maken van de centrale staf. Dus niet achteraf nog eens er bij betrekken, maar van het begin af aan. En overal bij betrekken, ook bij zaken die in eerste instantie misschien niet interessant voor haar (ja, ze heeft een vrouwelijke CIO) waren.
Tevens gaven mensen in mijn omgeving aan dat ik wel kon denken dat elk CvB lid zo'n verhaal kond houden (wat trouwens ook werd betwijfeld) maar dat Jolene het niet alleen vertelde, maar ook meende en werkelijk uitvoerde. En dat is heel bijzonder.
Zo zie je maar, heb ik me alweer laten overtuigen door de mening van anderen en ze hebben nog gelijk ook!
Dan iets heel anders, voor mijn mede congresgangers: Ik zit ondertussen in Bryce Canyon, super internet verbinding helemaal gratis MAAR geen telefoon. De receptie informeerde me desgevraagd dat in de hele streek cell phones niet werken, op 1 of andere bizarre provider na. Mocht iemand me willen bellen? Na de herfstvakantie weer dus :-) En oh ja, hier een kiekje van de eerste dag.
Onze vrienden uit het zuiden
zaterdag 16 oktober 2010
Afsluiting Educause en CvI groep
Bij een uitgebreide schets van haar Universiteit (regionaal gericht, 35.000 studenten, 60% instroom van Community Colleges, 4000 medewerkers) beschrijft ze dat veel studenten "remedial needs" hebben met name wat betreft taal en rekenen. En dat IT bij het oplossen van deze problematiek een belangrijke rol kan spelen.
Vervolgens doet ze haar "Confessions":
Ze had, als President, geen verstand van IT, maar moest er wel leiding aan gaan geven. Leerde de goede vragen te stellen, maakte zich de "vocabulary" eigen en zocht soms buiten de deur advies. Toch bleef het soms 'ongrijpbaar': of warme gello in haar hand, die haar mouwen in liep. Ze leerde IT te zien als een utility (zoals water en elektriciteit) en belangrijk is vooral, dat het betrouwbaar is.
Welke challenges en issues kunnen de toekomst van de Universiteit veranderen? Digitaal leren, sourcing , IT als instrument. IT heeft potentie om meest uitdagende ontwikkelingen te bieden. Jullie (CIO's) zijn essentieel en belangrijk.
Vervolgens geeft ze advies voor vier 'key elements' voor CIO’s:
Strategic focus – fundamenteel. Ze refereert aan Jim Collins – Good to Great (keynote bij Educause 2009, lees meer op onze weblog Denver2009 . Beperk je doelen, focus. Zonder kun je niet succesvol zijn. Be prepared to listen, to act on what you heard.
Managing change – organisatie is traditioneel structuren die de status quo bewaken. Link naar 1e keynote (lees meer eerder op dit weblog over Gary Hamel ) . Traditie staat verandering in de weg. Change is soms noodzakelijk : letting things set.
Teamwork – so rare, so powerfull. Een President is zo goed als de competenties van haar vice-lresidents en medewerkers. Collabarative leadership and approach. CIO critical competences. Hele team moet overtuigd zijn van IT maar het blijft dienend aan je uiteindelijke doel. Betrouwbaar werkende IT blijft belangrijkste om vertrouwen te krijgen.
Presidential communication – alles wat jij doet straalt af op jouw Universiteit. Spotlight: I add color, sometimes sound als in sound=light show. Be part of the team. Let op je vocabulary – concrete words have different meanings. Speak to allow translation naar onze wereld.
Om het met de CvI groep af te sluiten, gaan we lunchen bij de China Bistro en gelukkig blijft het droog. Onder de buiten-kachels is het héél comfortabel op het terras. We eten bijzonder smakelijk en evalueren in een ontspannen sfeer. Hier en daar heeft iemand nog (nostalgisch?) een 'badge' om zijn nek. Voor foto's kijk HIER.
vrijdag 15 oktober 2010
Impressie van Educause 2010
Een beeld van de conferentie in het Convention Center in Anaheim
Adopting portfolios at Virginia Tech and University of Michigan.
Van deze presentatie werd ik erg blij. Al jaren proberen we vanuit Europa bij Blackboard aan te geven dat get portfolio en het content system voor ons belangrijk zijn. Tot op heden zag ik geen voorbeeld in de US dat vergelijkbaar was met ons onderwijssysteem. Dit verklaart voor een deel de moeite die blackboard heeft met onze vragen en met onze druk die we er achter zetten. Vandaag zag ik twee universiteiten, die van Michigan en Virginia. Geen nieuws voor het Nederlands onderwijs, maar wel voor mij. Er vielen termen als assessment portfolio, showcase portfolio. Ook woorden als ontwikkelingsplan en zelfs competenties. Ik zag een schema van een tandartsopleiding, waarvan de matrix zo op een opleiding bij ons past. Ook het feit dat het portfolio eigendom was van de student vond ik bijzonder. Hulde voor beide universiteiten en het geeft me hoop dat Blackboard ook vanuit de US zelf nu vragen gaat krijgen omtrent het gebruik van het portfolio. Jammer dat ik niet doorhad dat achter me het hoofd product development van Blackboard achter me zat, maar dit was ook al een opsteker!
Help I need training now! Providing just in time it training
Eigenlijk kan ik heel kort zijn over deze sessie. De universiteit had een externe partij die de it scholing verzorgde. Die voldeed niet meer en toen hebben ze een on-line benadering gekozen. Deze heet Linda.com.
Wat valt er meer over te zeggen? Dit is een commerciële oplossing. Gebruikers zijn erg tevreden en de universiteit heeft nu wel een externe partij die voor de prijs die ze vragen, goed werk levert.
A market research approach to facultydevelopment in IT
Tijdens deze sessie horen we hoe zij omgaan met de scholing van docenten. Alle bekende verhalen komen voor het voetlicht. Docenten hebben geen tijd. Ze willen wel ondersteuning, maar dan liefst direct en ter plaatse. Deze collega's hebben onderzoek gedaan naar de vragen die er op hen afkomen. Op grond daarvan zijn ze aan de slag gegaan met de scholing. Een tweede bijkomende doelstelling was dat deze dienst ook hun directie wilde informeren over de stand van zaken betreffende het gebruik van IT (voornamelijk Blackboard) door docenten per afdeling.
Wat betreft de scholing hebben ze de conclusie getrokken dat het weinig zin heeft generieke cursussen te geven. De belangstelling daarvoor is minimaal. Uit een enquête kwam dat docenten het liefst persoonlijke ondersteuning hebben.Op de tweede plaats kwamen doelgerichte workshops (bijvoorbeeld: hoe gebruik ik adaptive release). Een goed ingerichte online ruimte kwam al op de derde plaats, in een rij van 7. Dit was goed te realiseren en daar hebben zij zich op gericht. Omdat uit onderzoek ook duidelijk werd dat leren van collega's hoog werd gewaardeerd zijn er filmpjes van collega's gemaakt, die in 5 minuten uitleggen hoe bijvoorbeeld het portfolio werkt. De digitale ruimte is zo ingericht dat ook duidelijk is wie te benaderen is voor verdere vragen.
Om de directie (maar ook collega's) te informeren werden de statistieken van Blackboard gebruikt. Deze worden in een nieuwsbrief gezet en bekleed met tekst. Zo staat er bijvoorbeeld in, per afdeling, hoeveel actieve cursussen er zijn. Ook het aantal keren dat de database met vragen en filmpjes is benaderd en of er contact is geweest met de afdeling support. Deze nieuwsbrief wordt aan iedereen in de school gestuurd.
Samenvattend is het een slimme, praktische manier om scholing te bieden (naast doelgerichte workshops) en geeft het transparante informatie aan de gebruikers en directie.
Onze collega's van Avans
We zijn niet de enige club die bloggen. Daarom hier de link naar onze collega's van Avans die ook aan de weg timmeren en zelfs op afstand initiatieven opstarten.
donderdag 14 oktober 2010
Afsluitende lunch
De keynote van donderdag, Neil Gershenfeld over fablabs
En een korte samenvatting van zijn speech vind je hier in beeld, toen hij een soortgelijk praatje hield, maar dan wat korter op de TED.
Tweede Educause dag en Fab lab's
Na de borrel met de Surf-groep gisteravond komen we steeds meer landgenoten tegen in de wandelgangen.
De General session begint met het uitreiken van de "2010 Educause Leadership Award" door de voorzitter recognition committee aan mr. Ira H. Fuchs – a futuristic leader whose foresight initiated a new era of collaboration and cooperation. Ook is hij "Providing ‘game changing’ leadership for more than 35 years".
De keynote deze ochtend is Dr. Neil Gershenfeld, die gepassioneerd vertelt over Computer Science, materalisatie van data en Fab Lab's.
Gelukkig verzorgt Ger Roelen het inhoudelijke verslag en hoef ik alleen een paar plaatjes bij te voegen: HIER vind je een aantal slides.
Ook een meer inhoudelijk verslag van zijn keynote speech vond ik op de weblog van Judith van Hooijdonk en Marcel Schmitz "From Fablab to Social Media, dag 2 Educause" http://bit.ly/9HggR1
Top 10 questions to consider when implementing social media
Met dank aan de collega's van Avans Hogeschool in Breda. Hieronder een mash-upo van hun verslag en het mijne.
Top 10 Questions to Consider When Implementing Social Media: Perspectives of Different Campuses (Universities of Colorado, Wisconsin-Milwaukee, Montclair en Pensylvania) Shannon Ritter, Tanya Joosten en AJ Kelton.
1.How do You define social media?Iedereen heeft zijn eigen definitie. Eentje die ik heb gehoord: een pure vorm van ‘community building’.
2.How is your campus implementing the use of social media?
Iedereen doet dat anders. Wat de sprekers met elkaar eens zijn is dat je in ieder geval niet moet proberen is om criteria te hanteren. Of om de ontwikkeling te stroomlijnen in de zin van beheersen of controleren. Verder kun je niet echt spreken van implementatie, dat staat eigenlijk haaks op de term 'social media'.
3.What are the costs associated with implementing the use of social media for staff, faculty and students?
Social media op zichzelf zijn gratis. Het kost je tijd om eraan te wennen. En om het te snappen wat het voor het onderwijs kan betekenen. Tip: zoek naar mensen die social media al gebruiken, laat hen voorbeelden geven en massa creëren.
4.What can students, instructors and administrators do with social media?
Deze vraag wordt deels beantwoord. Het is een manier is om de studenten te bereiken. Zorg wel dat je weet wat je er mee wil in je onderwijs. Wat is het pedagogische doel? Kijk daarna welke tool je wilt gebruiken, facebook, twitter of iets anders.
5.How do we teach students and faculty to use social media? How long does it take?
“You can model, not teach!”In het Nederlands, zorg voor goede voorbeelden van jezelf. De docent als voorbeeldfunctie. Kun je laten zien waar jij twitter voor gebruikt, dan kun je je studenten daarin stimuleren.
6.Do students and faculty like using social media?“Students want to be connected.” Maar niet gecontroleerd. Dus het is niet de bedoeling dat je vriensdjes wordt met hen op hyves, maar als de school naar hun persoonlijke hyves pagina info wil sturen is die welkom.
7.What concerns should we have about privacy in our use of social media?
“There is no privacy!” Houd zelf je publiek in de gaten en datgene wat je wilt delen. Houd een scheidslijn aan tussen werk en privé. Wat je niet op de voorpagina van de Telegraaf wilt lezen moet je ook niet twitteren!
8.What are some best practices when using social media?
Groot voordeel: Je kunt informeren, zonder te pushen. “Try to understand the culture.” Het gebruik van fan-sites in facebook geeft goede resultaten. Andere tips: ken je publiek, houd het simpel en open.
9.How do I evaluate the impact of social media?
Twee vragen: Wat wilde je bereiken? Wat wil je verbeteren? Maar in elk geval moet je evalueren en de sprekers nodigen ons uit om zeker ook te publiceren via twitter, facebook of welk ander platform.
10.This one’s all you! Let’s hear your questions!
Een van de vragen betrof het pesten op internet. De antwoorden gaan allemaal in de richting van: pesten gebeurt nu ook, wat iemand op de muur van het toilet schrijft kun je ook niet voor zijn. Oftewel, ga er mee om zoals je ook nu met pesten omgaat.
Een andere vraag ging nog even in op het gebruik van twitter in de klas. Een van de sprekers gaf het voorbeeld dat leerlingen naar haar mochten twitteren. Echter de meeste vragen waren al beantwoord door mede leerlingen voordat zij haar telefoon had geopend. Alleen die vragen bleven over die niemand kon beantwoorden. Wat wil je nog meer met social media in de klas?
Clouds from both sides now
Ik kan er kort over zijn. Er ontspon zich een toneelstukje voor drie heren. Ook zo aangekondigd. Een was de onderzoeker, de tweede de CIO en de derde de provider (van de cloud). Het gesprek was oppervlakkig en weinig zeggend voor mij. De onderzoeker stelde eisen, de CIO hoorde die aan en stelde verduidelijkende vragen en de provider had liever gehad dat ze in een eerder stadium bij hem waren gekomen. Ik had gehoopt op een verhaal over cloud computing en dat was het dus niet. Ik heb de zaal na 25 minuten verlaten. Dat kan dus ook gebeuren. Oh ja, als je zin hebt google eens op de namen van de heren.Zelfs de foto's waren te donker.
De key note spreker
Ik probeer het kort samen te vatten, maar het was een schat aan informatie. Zijn start is een bijna open deur. Slechts in een crisis zijn mensen geneigd alles ter discussie te stellen en na te denken over fundamentele veranderingen. Hij weidde uit over de manier waarop bedrijven de boot miste of juist de aansluiting kregen. Een willekeurig voorbeeld was Nokia. De firma die ooit aan de wieg stond van een wereldrevolutie als het gaat om mobiele telefonie, maar die nu volledig kopje onder gaat, omdat de uitvinder van destijds nu aan het roer staat en niet mee wil in de stroom van ipad, pda's etc. Een uitdrukking die daar bij past:
Zijn 'boodschap' eindigt met: Je hebt zelf de kracht om de organisatie te veranderen, laat het niet van anderen afhangen.
Dag 1 inschrijven enzo.
woensdag 13 oktober 2010
Studiereis
De conferentie biedt een breed scala aan wordkshops, tafelgesprekken, speeches en exposanten. De keynote speech heb ik vanochtend even laten schieten ten faveure van een rondje door de zaal met stands.
Wat eerst opvalt is dat men toch vooral gericht is op de amerikaanse markt, met veel bedrijven die mij als eenvoudige edu-blogger niet veel zeggen. Er wordt enorm uitgepakt met mogelijkheden om iets te winnen, en dat iets is bijna overal een iPad. Laat je kaartje achter, scan uw badge en win een iPad. Daaruit kun je natuurlijk niet anders de conclusie trekken - en ik hoop dat de hier aanwezige onderwijsbestuurders dat vooral ook doen - dat je als school moet investeren in dit apparaat of in de opvolgers die in groten getale staan te trappelen om de concurrentie met apples wondergadget aan te gaan. Je hoeft het ding nog niet eens te gaan gebruiken, maar je moet op zijn minst zoo'n ding in je handen gehad hebben en hebben ervaren hoe eenvoudig en simpel de bediening is.
In mijn enthousiasme heb ik voor me zelf maar zo'n ding aangeschaft - mijn school heeft het niet zo op nieuwerwetsche gedgets - , dus wie weet krijgt men toch een beetje interesse wanneer ik de maandag na de herfstvakanrie op achteloze wijze het ding in de docentenkamer te voorschijn haal en daarop wat toverkunsten vertoon.
Mobiele devices zijn hot op deze conferentie, waar vreemd genoeg geen workshop of meeting over het gebruik van twitter staat ingepland. Een gemiste kans voor mij om bijvoorbeeld een studiereis naar Nederland te winnen, want door mijn presentatie in Veldhoven ben ik hier uiteindelijk beland.
Wat zou de meerwaarde van een studiereis naar Nederland voor de aanwezige presentatoren hier kunnen zijn? Wel, ik heb tot nu toe dit geleerd: de Verenigde Staten zijn beslist niet het Mekka van hoe onderwijs zou moeten zijn. Men is direct heel enthousiast over veel zaken, men probeert ook direct van alles uit, maar het licht der wereld is het hier natuurlijk niet. De workshops die ik hier vanochtend heb gevolgd en het bezoek aan het Grossmont College bij san diego hebben mij dat wel geleerd.
Wel is duidelijk dat men hier meer open staat voor nieuwe mogelijkheden die de techniek ons biedt, bijvoorbeeld als het gaat om afstandsleren door middel van bijvoorbeeld het werken met video-conferencing, smartboards , tablets en webcams. De docent doet via deze technieken op punt A iets voor aan de student op punt B, die daaarop weer kan reageren en desgewenst de hele uitleg eindeloos kan herhalen, want alles wordt op het interactieve bord opgeslagen. Een school geeft direct ruimte voor dergelijke initiatieven en propageert en stimuleert dat vervolgens ook. In Nederland blijven wij daarentegen veel te veel hangen bij techniek en randvoorwaarden en bij enthousiaste initiatieven van eenlingen. Er is geen achterliggende visie die een en ander aanstuurt.
Verder moeten we bij het aanschouwen van al het Amerikaanse moois in een gloednieuw en van alle gemakken voorzien schoolgebouw niet vergeten dat we hier een soort Open Dag-situatie voorgeschoteld krijgen: men trekt alles uit de kast, en een school in een achterbuurt van Los Angeles zal ongetwijfeld heel andere problemenm kennen.
Wie een studiereis naar Nederland zou winnen om daar de mogelijkheden van het onderwijs te bestuderen zal vermoedelijk leren dat mken hier veel bedachtzamer en ook trager te werk gaat, met veel meer aandacht voor wat al is en hoe dat in banen te leiden dan voor wat mogelijk wordt en nog gaat komen. Het Nederlandse onderwijs zou het enthousiasme waarmee men nieuwe technieken omarmt en toepast van het Amerikaanse onderwijs moeten overnemen, waarbij de Amerikanen er meer naar zouden moeten streven om die voor iedereen toegankelijk te maken: gelijke kansen voor iedere leerling of student. Van de leerling-populatie van de school bij San Diego bleek maar 50% toegang tot internet te hebben. De rest valt blijkbaar digitaal buiten de boot. Daar zijn we in Nederland dan wel weer sterk in!
Zo, dit was een eerste impressie, vanavond mag ik mij verheugen op een brainstorm-sessie tijdens de borrel over de 24-uurs-school, een idee wat bij mij opkwam na de onderwijs-tv-avond van vorige week. Met Jeroen Spierings van Ricoh ( op Twitter kwamen we elkaar tegen ) heb ik vanmiddag tijdens de lunch daar al wat over voorbereid. Vanavond zullen wij onze visie verder toelichten.
Nu eens kijken of ik ergens iets zonder vette saus en zoetigheid kan scoren.
Borrel vanavond bij ESPN Zone
Volg de voetgangers aanwijzingen naar Downtown Disney en je komt er vanzelf.
Eerder publiceerde ik al het adres en de route vanaf ons hotel (zie verder op deze weblog).
Tot vanavond!
Educause 2010 gestart met Gary Hamel
Fijn is, dat ze ook even vertelt wat er nieuw is op de conferentie, zoals dit jaar de "flexible learning space". Ze verklapt niet hoeveel deelnemers de conferentie dit jaar heeft, daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.
Nadat alle programmacommissieleden (althans hun beeltenis) voorbij gekomen zijn, mag de voorzitter John Suess de keynote inleiden door diens CV met ons te delen.
Gary Hamel weet inspirerend zijn thema aan ons over te brengen:
hij houdt een pleidooi voor beter gebruik maken van 'het web' en haar innovatieve mogelijkheden, maar ook luisteren naar de 'jonge honden' in onze organisatie, die dichter bij de veranderingen staan. Zij kunnen die vaak creatiever vertalen voor toepassing in onze bedrijven / instellingen, als ze gehoord worden en niet voortijdig 'afgeschoten' door leiders die teveel aan hun eigen strategische plannen vast zitten.
Verandering in de maatschappij wordt niet altijd voldoende gevolgd door de beleidsmakers in bedrijven en onderwijsinstellingen.
Gary pleit voor "Management 2.0" en geeft leuke voorbeelden, zoals een "marktplaats voor ideeën" binnen je instelling, waardoor niet de beleidsmaker maar "de werkvloer" bepaalt welke innovatieve ideeën de uitvoering waard zijn.
Zijn belangrijkste slides vind je HIER
Persoonlijk kom ik tot de conclusie, dat zijn boodschap " sta open voor de veranderingen, kijk buiten je eigen wereld, maak ruimte en ga creatief om met de ideeen die ontstaan" al door ons is vertaald in de oorspronkelijke uitnodiging voor deze CvI studiereis. Serendipity een kans geven. Mooi toch, dat de General Session bij de opening van Educause 2010 aansluit op het thema van onze Expeditie?
dinsdag 12 oktober 2010
Bezoek Cuyamaca Community College
Klik HIER voor slideshow van CalPass presentatie Brad Phillips.
Meer foto's van de geanimeerde ronde tafel gesprekken tijdens de lunch met de Amerikaanse collega's vind je HIER
Irene Palacios (irene.palacios@gcccd.edu) over Online Math Instruction:
Ger Roelen in actie:
Theo Douma met de Cuyamaca Coyote
Tot slot krijgen we een rondleiding over campus van Cuyamaca Coomunity College, prachtig gelegen in El Cajon, San Diego. Kijk HIER naar de overige foto's van het bezoek.
De eerste werkdag
We werden hartelijk welkom geheten door ongeveer evenveel personen als onze groep. Het was duidelijk dat kosten nog moeite waren gespaard en het was indrukwekkend. Wat meteen opviel was dat hier iedereen op onze komst was voorbereid en er uitzag om door een ringetje te halen. De directeur was er, maar ook medewerkers van het district en van andere scholen uit hetzelfde county. Wat een welkom!
Na de eerste plichtplegingen en introductie kregen we informatie over wat heet de calpass, info hier te vinden. Een systeem dat data bevat over alle opleidingen, tot op cursus niveau. Hierdoor is het mogelijk voor medewerkers om hun lesprogramma te verbeteren op grond van gegeven data. Veel fijnmaziger dan wij het doen. Bij ons is ook info beschikbaar over opleidingen, maar veel grover. op zijn hoogst op niveau van opleidingen, gekoppeld aan crebo's. Dit systeem gaat veel verder en maakt bijsturen een stuk makkelijker.
Tijdens de lunch zat ik aan tafel met een vrouw die vergelijkbaar werk doet. Ook hier blijkt dat niet de implementatie van Blackboard de uitdaging is, maar veel meer het goede gebruik hiervan in de lessen. Ook in San Diego was geen kant en klare oplossing beschikbaar, evenmin als cijfers over de benodigde ondersteuning. Erg herkenbaar met onze uitdagingen!
Na de lunch (zeer on-Amerikaans gezond, met bruin brood, fruit, salade, koffie en thee) Kregen we info van Patricia James van het mt. San Jacinto community college. Samen met collega's gaf zij een boeiende presentatie over het gebruik van pod en vod casting en youtube in de lessen. Gekoppeld aan blackboard een krachtig instrument om de lessen te verbeteren. Tevens werden deze lessen opgenomen en zo was het voor studenten mogelijk die later nog een keer te bekijken, net zo vaak als nodig. Studenten gebruiken de klassikale bijeenkomsten om zich te concentreren op de uitleg van de docent. Aantekeningen maken etc. is niet nodig. De les is immers on-line nog een keer te bekijken, inclusief de schema's en de uitleg op het bord! Inhoudelijk misschien niet zo revolutionair, maar hier worden de middelen die beschikbaar zijn (ook bij ons!) structureel ingezet. Waarom doen wij dat niet? Een link naar de organisatie die dit mogelijk maakt met het college ccconfer. Wat erg bijzonder is, is dat in de USA on-line lessen en behaalde diploma's volledig meetellen. Geen gedoe over 850 uur in een klas, nee gewoon het eindresultaat, het diploma als graadmeter. Of dat nu behaald is in face to face lessen of via een on-line cursus, maakt voor het diploma niets uit. Wat lijkt me dat een openbaring in vergelijking met onze strakke regels.
Een leerzame dag met Amerikaanse collega's die begonnen met de mededeling dat het allemaal flink tegenzat (budget leerlingaantallen etc), maar die verder van start ging met enthousiaste verhalen en gemotiveerde mensen.
Tot slot aan het eind het uitwisselen van de vlaggetjes, in dit geval een heus pluche beest, een Cuyamaca Coyote. De mijne met een flinke dosis lef. Hij zit hier op de rand van de zevende verdieping van het balkon van het hotel! Ergens op de achtergrond Disney.
maandag 11 oktober 2010
"Informele dag" in Joshua Tree National Parc
Een ontbijt in een Denny's (24/7 restaurant) legt een goede bodem.
Via Palm Springs rijden we naar Joshua Tree National Parc, waar we ons laten overweldigen door de natuur, de begroeiing en de bijzondere rots formaties. De rijtijd wordt nuttig besteed met (meest onderwijs-)gesprekken en af en toe even aandacht voor 'de focusvraag'.
Een prachtig wijds zicht over de Andreas breuk brengt de hele groep weer bij elkaar en de (meegebrachte picknick) lunch waait bijna uit de bakjes. Ook bovenop de berg wordt er weer volop genetwerkt.
Eén van de busjes rijdt dwars door het parc en maakt nog een mooie wandeling en bezoekt een enorme 'cactustuin'. Pas in de avond keren we terug in Anaheim.
Meer foto's : bekijk de slideshow met een eerste impressie. Meer foto's volgen.