zaterdag 16 oktober 2010

Afsluiting Educause en CvI groep

Diana Oblinger sluit ook de Educause 2010 af op de vrijdag- ochtend. Na een introductie van de nieuwe board members is het podium voor Jolene Koester, President van de California State University, Northridge.

Bij een uitgebreide schets van haar Universiteit (regionaal gericht, 35.000 studenten, 60% instroom van Community Colleges, 4000 medewerkers) beschrijft ze dat veel studenten "remedial needs" hebben met name wat betreft taal en rekenen. En dat IT bij het oplossen van deze problematiek een belangrijke rol kan spelen.

Vervolgens doet ze haar "Confessions":

Ze had, als President, geen verstand van IT, maar moest er wel leiding aan gaan geven. Leerde de goede vragen te stellen, maakte zich de "vocabulary" eigen en zocht soms buiten de deur advies. Toch bleef het soms 'ongrijpbaar': of warme gello in haar hand, die haar mouwen in liep. Ze leerde IT te zien als een utility (zoals water en elektriciteit) en belangrijk is vooral, dat het betrouwbaar is.

Welke challenges en issues kunnen de toekomst van de Universiteit veranderen? Digitaal leren, sourcing , IT als instrument. IT heeft potentie om meest uitdagende ontwikkelingen te bieden. Jullie (CIO's) zijn essentieel en belangrijk.

Vervolgens geeft ze advies voor vier 'key elements' voor CIO’s:

Strategic focus – fundamenteel. Ze refereert aan Jim Collins – Good to Great (keynote bij Educause 2009, lees meer op onze weblog Denver2009 . Beperk je doelen, focus. Zonder kun je niet succesvol zijn. Be prepared to listen, to act on what you heard.

Managing change – organisatie is traditioneel structuren die de status quo bewaken. Link naar 1e keynote (lees meer eerder op dit weblog over Gary Hamel ) . Traditie staat verandering in de weg. Change is soms noodzakelijk : letting things set.

Teamwork – so rare, so powerfull. Een President is zo goed als de competenties van haar vice-lresidents en medewerkers. Collabarative leadership and approach. CIO critical competences. Hele team moet overtuigd zijn van IT maar het blijft dienend aan je uiteindelijke doel. Betrouwbaar werkende IT blijft belangrijkste om vertrouwen te krijgen.

Presidential communication – alles wat jij doet straalt af op jouw Universiteit. Spotlight: I add color, sometimes sound als in sound=light show. Be part of the team. Let op je vocabulary – concrete words have different meanings. Speak to allow translation naar onze wereld.

Het is zó koud in de Arena vanwege de iets te ijverige airco, dat ik érg blij ben als we weer naar buiten mogen. Ik realiseer me wel, dat hiermee de Educause 2010 definitief afgelopen is. Het gaat zó snel voorbij.

Om het met de CvI groep af te sluiten, gaan we lunchen bij de China Bistro en gelukkig blijft het droog. Onder de buiten-kachels is het héél comfortabel op het terras. We eten bijzonder smakelijk en evalueren in een ontspannen sfeer. Hier en daar heeft iemand nog (nostalgisch?) een 'badge' om zijn nek. Voor foto's kijk HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten